Voordelen van honing

Gezondheidseffecten van honing

Over de gezondheidsvoordelen van honing is veel discussie. Hoe gezond honing precies is valt niet precies te zeggen, maar dat het gezondheid bevorderende eigenschappen bevat, is onomstotelijk bewezen. Overigens, er is vrijwel niemand die claimt dat honing ongezond is, dus het consumeren van honing is zonder risico aan te bevelen. Honing blijft echter een erg geconcentreerd product, met hoog percentage aan suikers. Het is daarom verstandig om dit met mate te gebruiken.

Honing wordt veel in verband gebracht met gezondheid bevorderende eigenschappen. Zo bevat honing een antibacteriële werking voor meer dan 50 bacteriesoorten. Oftewel, honing kan ervoor zorgen dat slechte bacteriën uit je lichaam worden teruggedrongen.  Dit is wetenschappelijk bewezen.

Honing kan verder ook tegen een zere keel worden gebruikt. Een mengsel van citroensap en honing is hier erg geschikt voor. De honing heeft een verzachtende werking op de keelpijn en de antibacteriële werking zorgt er ook nog eens voor dat de infectie onschadelijk wordt gemaakt.

Een combinatie van honing en melk kan goed helpen tegen slaapproblemen. Deze combinatie werkt ontspannend, waardoor je een betere nachtrust zult hebben.

Honing kan ook worden ingezet in de behandeling van open wonden en lichte brandwonden. Dit komt omdat honing een hygroscopische eigenschap bezit. Dit betekent met een moeilijk woord dat honing wateraantrekkend is. Zo wordt er door de honing vocht uit de lucht onttrokken. Deze eigenschap is belangrijk bij het behandelen van open wonden. De wond blijft langer vocht en de aanwezigheid van een litteken wordt daarmee verkleint. Tenslotte kunnen zelfs chronische wondinfecties worden voorkomen en genezen.

Pas op met een honing allergie

Helaas zijn er sommige mensen die erg slecht reageren op het consumeren van honing. Hoe heftig deze reactie is hangt af van de mate van hoe erg iemand allergisch is voor honing. Deze allergische reactie wordt veelal veroorzaakt door de pollen in de honing. Ook kan de reactie het gevolg zijn van een eiwit dat door de honingbij in de honing is achtergebleven.

Hoe weet je nu of je allergisch bent? Vaak zijn mensen die gevoelig zijn voor pollen en/of bijensteken ook gevoelig voor honing consumptie. De symptomen zijn meestal:  jeuk over het hele lichaam, jeukende keel, rode uitslag, opgezwollen tong en lippen, een loopneus en veel niezen.

Honing consumptie bij baby’s

Baby’s onder één jaar kunnen het beste nog geen honing eten. Dit komt omdat het maag- en darmstelsel nog niet volledig ontwikkeld is. Honing kan namelijk sporen bevatten van de bacterie “Clostridium botulinum”, normaal gesproken ongevaarlijk, maar wel voor baby’s tot één jaar. Deze kunnen in de onontwikkelde darmflora van de baby uitgroeien tot bacteriën. Die vervolgens weer schadelijke stoffen aanmaken die zelfs kunnen leiden tot spierzwakte en verlammingen. Vanaf één jaar kan iedereen zonder problemen honing eten.